Pepperkakehus, pepperkakebaking, oppskrivt pepperkaker

Tante Irenes pepperkaker

Nå kan vi jo kalle dette en tradisjon, Irene?!? Vi har tross alt gjennomført pepperkakebaking hos deg mer enn 3 ganger og da er det pr. definisjon en tradisjon. Gøy at du fortsatt er med til tross for at guttene dine er så store, hvor den ene allerede har flyttet ut av redet og den andre ikke har særlig interesse av pepperkakebaking. De siste årene har det gått litt sport i å lage et pepperkakehus som er en replica av hytta, med noe ulikt resultat. Fjordårets replica bør være innafor, det endte tross alt med endel brente fingre før vi ble ferdige med denne konstruksjonen. Vi (Irene) fant en teknikk for å lime sammen delene som gjorde det litt mindre risikabelt, og det var å smelte sukkeret i en stekepanne, for så å dyppe de endene som skulle limes sammen ned i “limet”. Det ender ofte med mye søl og brente fingre når endene skal smøres med glovarmt smeltet sukker. En annen ting vi også har gjort noen år er å lage bordkort av pepperkakene, hvor vi bruker en stjerneform som vi pynter og skriver navnet til hver enkelt med melisglasur.

INGREDIENSER PEPPERKAKEDEIG:
6 dl brunt sukker
6 dl mørk sirup
2 ts malt ingefær
10 ts kanel
6 ts nellik
4 ts kardemomme
4 ts natron
600 g margarin (evt halvparten smør)
4 egg
ca. 2 kg mel 

SLIK GJØR DU:
Smelt sukker og sirup forsiktig sammen i en kjele og smelt margarin (evt. smør) i en egen kjele. Avkjøl litt. Bland krydderet for seg i en kopp. I en stor bakebolle blandes først sukker-sirupen og smøret, rør inn krydder og egg. Ha i mel litt etter litt til en passe deig. Fordel deigen i feks firkantede is-bokser (blir lettere å kjevle ut). Sett kaldt til neste dag. Når en kjevler og lager figurer/hus lønner det seg at deigen er kaldest mulig, ta derfor ut mindre porsjoner av kjøleskapet om gangen. Pepperkakene stekes i ca. 10 min på 175 grader. 

(Dette er en veldig stor porsjon, jeg lager ofte bare 3/4 mengde.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *