Artisjokk

ArtisjokkDet er ferie og mange matprosjekter står for døren. Først ut er tilberedning av Artisjokker. Jeg har snust på disse store, taggete grønnsakene mange ganger og lurt på hvordan i alle dager man tilbereder disse. Etter et par filmer på YouTube er jeg klar for å prøve meg. Først kuttet jeg av toppen med en skarp kniv. Bladene er veldig harde og kan være litt vrine å skjære gjennom. Hele tiden gnir jeg med sitron på de ferske kuttene. Artisjokken oksiderer veldig raskt, så for å beholde grønnfargen på artisjokken bruker jeg sitron. Etter å ha kuttet av toppen bruker jeg en saks til å klippe av den taggete spissen på alle bladene. Deretter bruker jeg en kniv til å skrelle stilken med. Stilken er en fortsettelse av Artisjokkhjertet, så den må med!

Jeg koker opp litt vann i gryta ute på gassblusset og Artisjokkene dampes i en halvtimes tid. I vannet har jeg 1 ts salt og litt olivenolje. Artisjokkene er ferdige når bladene løsner lett. Både bladene, stilken og artisjokkhertet er spiselig. Bladene har kun litt “kjøtt” nederst på bladet som skrapes av med tennene, resten av bladet kastes. For å komme til Artisjokkhjertet må alle bladene nappes ut, og “choken” som det heter (i mangel av et godt norsk ord) må fjernes.

Vi brukte smeltet smør og en rømmedressing til å dyppe alle bladene i. Det var veldig godt!

PS! Artisjokker sies å rense leveren og det kan jo komme godt med dagen derpå!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *